GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURULUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

admin
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİ KURULUMUNDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR için yorumlar kapalı

Güneş Enerjisi sistemlerinde gerek on-grid (şebekeye bağlı) gerekse off-grid (şebekeden bağımsız) sistemler olsun her 2 durumda da kurulacak sistemin bir projesinin yapılması , tesisin kurulacağı lokasyona göre üretim ve tüketim hesaplarının yapılması ve maliyet hesabının yapılması şarttır.
Her iki sistemde kullanılacak malzemeler olan Güneş paneli , Akü, inverter, kablo, taşıyıcı konstrüksiyon, regülatör, hybrid inverter vs gibi bütün malzemelerin en iyi ve en kalitelilerinin seçilmesi yeterli değildir. Malzemeler ne kadar kaliteli seçilirse seçilsin eğer seçilen malzemeler arasındaki uyum yok ise kurulacak Güneş Enerjisi sistemi verimli olarak çalışmaz.

Facebook, youtube, instegram, tiktok vs gibi sosyal medya hesapları üzerinden yapılan satış amaçlı ve bol bol reklam yapılan kişi yada kurumlara pek itibar edilmemesi gerekmektedir. Solar sistemlerde tek başına bir malzemenin iyi olması o sistemin iyi çalışacağı anlamına gelmemektedir.
Sunpower güneş panelleri ile yapılan bir tekne uygulamasında tekne sahibi hiçbir masraftan kaçınmadan bütün malzemelerin en iyisini almasına rağmen montajı yapan kişi(ler) kablo bağlantılarını MC4 konnektörler ile yapmak yerine kabloları soyduktan sonra birbirine sarıp izole band ile kapattıklarını gördük…Bu bağlantı şekli yangın riskini doğurmaktadır.
Ucuz olsun diyerek seçilen Güneş Panellerini taşıyan ayakların 1-1,5 mm kalınlıktaki kutu profilden seçildiği ve bunların 6 ay sonra paslandığı tespit edilmiştir.
Güneş panelleri seçiminde birden fazla Güneş panelinin seri ve/veya paralel bağlanması esnasında aynı güçte olmayan panellerinde bağlandığı görülmüştür.
Aküler sistemin en pahalı malzemeleridir. Akü seçiminde Lityum esaslı aküler pahalı olmasına karşılık uzun süreli en az maliyetli akülerdir. Bunun müşteriye iyi anlatılması gerekmektedir. Büyük bir Uydu Haberleşme Projesinde tanesi 2V/ 2000Ah olan kuru tip aküleri seçtiğimiz bir projede bir firmanın 12V/ 200Ah/ Sulu ve starter aküleri bu proje için seçmiş olması hepimizi çok şaşırtmıştı.
Özellikle off-grid sistemlerin seçimini ve tasarımını ülkemizde pek fazla bilen yoktur. Bu nedenle internet üzerinden paket sistemler satılmaktadır. Akdeniz bölgesinde satılan 1 buzdolabı , 1 TV ve 3 Lambayı çalıştıracak bir paket sistem, Karadeniz coğrafyasında çalışması düşünülemez. Her 2 bölgeninde Güneş ışınım değerleri birbirinden çok farklıdır. Bu sistemlerde Akü kapasitesi hesaplamaları çoğunlukla yanlış yapılmaktadır. Eski aküler yeni aküler ile seri/paralel olarak bağlanmakta, farklı kapasitedeki aküler kesinlikle birbirlerine bağlanmamalıdır.

Güneş paneli kablolarının eklemeleri mutlaka MC4 konnektörler ile yapılmalıdır.

On-grid sistemlerde ise kurulacak Güneş enerjisi sistemin 25 kW altı ve/ veya üzeri olacağı hususuna çok dikkat edilmeli, işletmenin sözleşme gücünün yapılacak proje için uygun olup olmadığına bakılmalı bu ön şartlar yerinde ise gerekli evraklar ile başvurunun yapılması iyi takip edilmesi gerekmektedir. Bu süreç için Güneş Enerjisi başvurularını belediyelere yapan firmalara şahit olduk!..

Son olarak Güneş Enerjisi Sistemleri kurulumlarında ve Bakımlarında İş Güvenliği ve Sağlığına da (İSG) dikkat edilmelidir.Güneş Panellerinde DC elektrik üretimi olduğu ve yüksek voltajların çok tehlikeli olduğu bilincinde önlem ve tedbirler alınmalıdır.

(Kelimeler: Güneş enerjisi, on-grid ,şebekeye bağlı ,off-grid ,şebekeden bağımsız, Güneş paneli , Akü, inverter, kablo, taşıyıcı konstrüksiyon, regülatör, hybrid inverter,25kW,regülatör, hibrid inverter,MC4 konntektör, sosyal medya, facebook,instegram,youtube)