GÜNEŞ ENERJİSİ İLE TARIMSAL SULAMA SİSTEMLERİ
Güneş enerjisi sulama sistemlerinde genellikle Dalgıç Pompalar kullanılır. Bunun dışında Santrifüj Pompalar da kullanılır. Her iki pompalarda da gerekli olan güneş enerjisi gücü ve tasarımı aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
Güneş enerjisi ile çalışan dalgıç pompaların ana gövdeleri suyun içerisinde çalışırlar. Santrifüj pompalar ise su içerisinde bulunmayıp sadece suyu emme ve basma prensibine göre iletirler.
Dalgıç pompalar 0,4 kW ila 200 kW arasında güçlere sahiptir. Pompa güçleri kW veya HP(Horse Power) birimleri üzerinden adlandırılır. 1 HP = 0,75 kW ya denk gelmektedir. 10 HP (HoursPower) gücünde bir pompa 7.5 kW (kiloWatt) değerindedir. Pompa gücünün 1,2-1,25 katı güç Güneş Panelleri kurulu gücü için yeterlidir. Kısaca bir pompa 10 HP ise bunün kW cinsinden değeri 7.5 kW olup bu gücü karşılayacak Güneş Paneli gücü 7.5kW x 1.2 =9 kWpv olarak hesaplanır. Güneş paneli gücünü arttırmak mümkün olup buda suyun çıkartılma süresini uzatır. Güneş panellerinin toplam gücüne ulaşmak (yukarıda 9 kW alınmıştır.) için düşük güçteki güneş panellerinden örneğin 280Wp panellerden 9.000 W/ 280W =32 adet gerekirken daha yüksek güçte ki panellerden örneğin 455W panellerden 9.000W/ 455W = 19.7 = 20 adet kullanmak yeterli olur. Güneş panellerinden üretilen elektrik DC olduğu ve dalgıç pompanın çalışma gerilimi AC (220 VAC,380VAC gibi) dir. Bu nedenle Güneş Panellerinde üretilen DC elektiriğin AC ye çevrilmesi gerekir. Panellerde üretilen DC elektriği AC ye çeviren cihaza “driver” yani “sürücü” denir Sürücüden AC olarak çıkan elektrik kabloları pompaya bağlanarak pompayı “güneşin geldiği” zamanlarda çalıştırır ve yüzeye su çıkışı sağlanmış olur. Sürücüler, pompaları yumuşak kaldırmalı (soft start), ters kutuplamaya karşı korumalı olması, su seviye kontrolünü yapabilmesi önemlidir. Diğer taraftan sürücüler IP standartları ve kablo bağlantıları gereğince mutlaka bir pano içerisinde bulunmalı ve kablo giriş-çıkışları AC ve DC sigortalar üzerinden yapılıp sistem açma/kapama şalterleri ile tahrik edilmelidir.
Genellikle 5 kW a kadar olan pompalar monofaze , 5 kW üzerinde ki pompalar trifaze olarak çalıştırılır. Pompa seçiminde , suyun derinliği (h : metre) ile çıkartılması istenen suyun debisi (m3/saat, lt/dakika) talebine göre pompa seçimi yapılır.
(Anahtar Kelimeler: Güneş, panel, Güneş enerjisi, Güneş paneli, sulama, tarım, dalgıç pompa, santrifüj pompa, tarımsal sulama, sürücü, Panel, pompa, pompa gücü, AC akım DC akım, elektrik,, kuyu, derin kuyu, HP, kW, Beygir, monofaze, trifaze )