GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN SEÇİMİ

admin
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİNİN SEÇİMİ için yorumlar kapalı

Hangi Güneş Enerjisi Sistemi? Akülü mü? Aküsüz mü? Hibrid mi? Şebekeye bağlı mı (on grid) olmalı? Şebekeden bağımsız mı (off- grid) olmalı? Sistem her gün mü kullanılacak? Sistem sadece belirli günler mi kullanılacak? İşte bütün bunları bilmeden  müşteri hangi Güneş Enerjisi Sistemin kullanılması gerektiğini bilemez. Be nedenle en uygun sisteme karar verilebilmesi için müşteriyi doğru ve iyi şekilde  bilgilendirmek gerekir.

Güneş Enerjisi sistemlerinden hangisinin seçilmesi gerektiği ihtiyaca göre değişir. Kullanıcının kullanım şeklini belirledikten sonra  aşağıda belirtilen sistemlerden birinde karar verilmesi gerekir.

  • ŞEBEKEYE BAĞLI GÜNEŞ PANELİ SİSTEMLERİ ( ON-GRİD SİSTEMLER)

Güneş Enerjisi Sistemleri kendi içerisinde akülü sistemler ve aküsüz sistemler olarak 2 ye ayrılır.

  • Şebekeye Bağlı Aküsüz Sistemler

Güneş panelleri ile üretilen DC elektrik inverter vasıtası ile AC akıma çevirilir ve bu elektrik şebeke elektriğine bağlanarak senkronize edilir. Güneş panellerinde üretilen elektrik (evde yada fabrikada) tüketilen enerjiden  fazla ise fazla olan elektrik enerjisi şebekeye verilir. Şebekeye verilen elektrik sayaç ile takip edilir. Akşam olduğunda şebekeye verilmiş olan elektrik enerjisi  geri alınarak “mahsuplaşma” yapılır. Elektrik sayacı tersine döner. Böylece akü maliyetleri olmadan Güneş panellerinde üretilen elektrik “şebekeyi depo olarak kullanır” ki buda yatırım maliyetini  oldukça düşürür.

Ancak bu sistemde şebeke elektriği kesildiğinde Güneş panellerinde üretilen elektrik şebeke ile senkronize olamayacağıdan güneş enerjisinden üretilen elektrikte kesilir.

Şebekeye bağlı yada senkronize bir Güneş Enerjisi Sistemi kurmak için şebeke işletmecisi BEDAŞ,GEDİZ,AYDEM,UEDAŞ vs gibi dağıtım firmaları ile gerekli prosedürleri tamamlamak şarttır. Bu işlemler 2-3 ay almaktadır.

  • Şebekeye Bağlı Akülü Sistemler (hyrid Sistemer)

Güneş panelleri ile üretilen DC elektrik akülere depolanır. Akülerde depo edilen enerji bir inverter tarafından AC akıma çevrilerek (evin yada işletmenin) tüketimi karşılar. Burada tüketim önceliği daima Güneş panellerinde üretilen elektrik olup daha sonra akülerde biriktirilen enerji olup eğer buradaki elektrik yeterli olmaz ise o zaman şebekeden elektrik ihtiyacı karşılanır. Aküler genellikle Lityum esaslı olup ömürleri 10 yıla kadardır.

Bu sistemin avantajı Güneş panelleri ile üretilen elektrik önce akülere fazlası  şebekeye verilebilir.Bazı müşteriler prosedürü uzun olduğundan şebekeye verilmesini istememekte sadece kendi elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar üretim yapmak istemektedir.

  • ŞEBEKEDEN BAĞIMSIZ GÜNEŞ PANELİ SİSTEMLERİ (OFF-GRİD / ADA SİSTEMLERİ)

Şebekeden bağımsız sistemler Güneş Paneli, akü, kablo, regülatör ve inverterlerden oluşur.Bu sistemlerde çalıştırılması istenen cihaz veya cihazların günlük tüketim güçleri Wh/gün veya kWh/gün olarak hesaplanarak o bölgedeki Güneş ışınım şiddet ile birlikte hesaplanır. GSM baz istasyonları , uzaktan izlenen kameralar, bağ evleri, tekne ve karavanlarda bu sistemler kullanılır.

(Kelimeler: Güneş paneli, akü, Kablo, regülatör ,inverter, şebeke, şebekeye bağlı, şebekeden bağımsız,on-grid, off-grid sistemler, ada sistemleri, Hybrid, Hibrid, akülü hybrid, elektrik,yatırım maliyeti,mahsuplaşma,senkronize, GSM, dağıtım firması, AYDEM,UEDAŞ,BEDAŞ,GEDİZ, AC , DC, elektrik, lityum,Wh/gün, kWh/gün,bağ evleri, karavan, tekne )