GÜNEŞ PANELLERİNİN TEMİZLİĞİ
Güneş paneli temizlerken, panelin sıcaklığı ile suyun sıcaklığının aynı olması önemlidir; güneş panelleri üzerinde yüksek dereceli ısıl farklılık yaratmamak için sıcak paneller üzerine soğuk su dökmemekten kaçınılmalıdır. Temizlikte genellikle saf su veya alkollü temizleyiciler kullanılmalıdır. Asidik temizleyiciler de pas ve kireç gibi kirleticileri etkili bir şekilde temizlemek için tercih edilebilir. Temizleme işlemi sırasında hassas davranmak gereklidir. Kuş pislikleri asidik yapı içerdiklerinden bu kirler daha taze iken yada öncesinde yumuşatılmak sureti ile kademeli olarak temizlenmelidir.
Güneş paneli temizliği, tesisin bulunduğu bölgenin iklim koşullarına ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, aşağıdaki önerilere uyulması tavsiye edilir:
- Tozlu ve Kirli Ortamlar: Eğer güneş panelleri tozlu, kirli veya sanayi bölgelerine yakın bir yerde bulunuyorsa, her 1-3 ayda bir temizlenmesi önerilir.
- Yağışlı İklim: Yağışlı bölgelerde, doğal yağmur suyu panelleri temizleyebilir. Bu durumda, yılda 1-2 kez temizlik yeterli olabilir.
- Kuru ve Sıcak İklim: Kuru ve sıcak iklimlerde, toz ve kir birikimi daha fazla olabileceğinden, her 3-6 ayda bir temizlik yapılması önerilir.
Güneş panelleri temizlenirken temizleyen araç-gereçlerle yüksek basınç uygulanmamalıdır. Su bazlı temizlik sıvılarını orta yükseklikteki basınç ile püstürtülmek sureti ile temizlenmesi yapılmalıdır.
Güneş paneli temizliği sırasında en sık yapılan hatalar şunlardır:
- Sıcak Panellere Soğuk Su Uygulamak: Güneş panellerinin tepede ve en sıcak olduğu saatlerde soğuk su ile temizlenmesi, panelin çatlamasına veya hasar görmesine neden olabilir. Bu nedenle Güneş panellerinin temizlik işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılmalıdır.
- Yanlış Temizlik Ürünleri Kullanmak: Asidik veya aşındırıcı temizleyicilerin kullanılması, panellerinin yüzeyine zarar verebilir. Genellikle saf su veya alkollü temizleyiciler tercih edilmelidir.
- Yanlış Ekipman Kullanımı: Güneş panelleri için özel olarak tasarlanmış fırçalar kullanılmaması, panel yüzeyinde çiziklere yol açabilir. Kärcher gibi markaların sunduğu özel fırçalar tercih edilmelidir.
- Düzenli Temizlik Yapmamak: Panellerin düzenli olarak temizlenmemesi, toz ve kir birikimine yol açarak enerji verimliliğini düşürebilir. Temizlik sıklığı, çevresel koşullara bağlı olarak ayarlanmalıdır. Uzun süre yüzey temizliği yapılmamış paneller üzerinde biriken tozlar taşlaşmış hale gelmekte ve bunu sonradan temizlemek çok daha zor olmaktadır.
- Temizlik İşlemini İhmal Etmek: Güneş panellerinin temizliği, enerji verimliliği için kritik öneme sahiptir. Temizlik ihmal edildiğinde, panellerin performansı olumsuz etkilenir.
- Temizlik yaparken kablo bağlantılarına zarar vermemek gerekir. Güneş panelleri temizlik aşamasında panel bağlantı kablolarına takılmak sureti ile kablo bağlantılarına zarar verilmemesine özen gösterilmelidir.
Modellerine göre değişen temizleme cihazlarının fiyatları 2.000 USD ile 20.000 USD arasında değişmektedir. Bu hizmeti bakımlar sürecinde veren firmalarda bulunmaktadır.
(Anahtar Kelimeler: Güneş Paneli, temizlik)
M.Murat ERCAN