MÜHENDİSLİK İHRACATI
2013 yılında Lisanslı ve Lisanssız Elektrik üretimi ve satışına ait yasa ve yönetmelikler çıktıktan sonra ülkemizde bu alanda projelendirme, uygulama, mühendislik alanında bir çok faaliyetler başlatılmıştır. Bu faaliyetler bugün çok güzel tecrübeler kazandırmıştır. Bugün bu tecrübeleri yurt dışında kullanmak hem ülkemiz adına hem de firmalarımız adına çok faydalı imkanları doğurmaktadır. Bugün firmamız Ukrayna ve Afrika’da Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi sistemlerine dair bir çok girişimlerde ve projelerde yer almıştır.
“Mühendislik ihracatı” denilen bu yerli tecrübelerimiz diğer ülkelerin koşulları ile harmanlanıp bir araya gelmesi ile Güneş Enerjisi Santralini kurmak çok önemli uluslararası bir değer yaratmaktadır.
“İhracat” denilince akla ilk olarak “ürün bazında” bir nesne akla gelmektedir. Şişe, poşet, bardak, halı, tekstil ürünleri, gıda, içecek, ilaç hatta Güneş Paneli gibi…
Halbuki “mühendislik ihracatı” denilince işin kapsamı ve niteliği çok daha büyümektedir. Bu durumda Güneş Enerjisi Santralini oluşturan bütün malzemeler Güneş Paneli, Inverter, Solar Kablo, taşıyıcı elemanlar, lojistik, teknik iş gücü, finansman vs gibi bütün gerekli bilgiler işin içine girmektedir.
Firmamız bu “mühendislik” değerini Ticaret Bakanlığının “Destekler” bölümündeki yetkilileri ile görüşerek bu konuda “İhracat Destekleri” bölümünden destek alıp alamayacağımız konusunda bilgi alış-verişinde bulunduk. Buradaki yetkililer daha çok “ürün bazında” bir alt yapı oluşturmuşsa da “mühendislik ihracatı” konusunda çalışmalarımız devam etmektedir.
Bu başvuru esnasında hedef ülkeleri iyi belirlemek, dosyayı tam ve eksiksiz hazırlamak çok önemlidir. Eksikliklerin olması halinde bunun tespit edilip geri dönüş sağlanması en az 10 gün süre kaybına neden olmaktadır. Bu konuda uzman danışman firmalar ile çalışıla bilinir.
Bu şekilde yapılan başvurularda sadece Günel Paneli değil Güneş Enerjisi Santrali kurmak için gerekli diğer bütün ekipmanları izah etmek ve daha da önemlisi nasıl bir katma değer ortaya çıkartacağınızın önemi çok büyüktür.
Bu destekler kapsamında yapılacak yurt dışı seyahatleri, konaklamalar, ofis kiralamaları, fuar katılımları vs gibi bir çok farklı konularda mali desteklerin veriliyor olması yurt dışı yatırımlarımda büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Ancak diğer taraftan bu sürecin takip edilmesi, evrakların usulüne uygun olarak düzenlenmesi ve bakanlık ofislerine ödeme taleplerinin eksiksiz yapılması gibi konular çok önemli olup bunun için ayrı bir işgücü (danışman) üzerinden yapmanın faydalı olacağını belirtmek isterim.
(Anahtar kelimeler: Güneş paneli, Güneş enerjisi, mühendislik ihracatı)
M.Murat ERCAN