15.Uluslararası Solarex Fuarı – İstanbul

6 Nisan ile 8 Nisan 2023 tarihleri arasında uluslararası SOLAREX fuarı İstanbul’da yapıldı.

Yurt içinden ve yurtdışından katılımcı birçok firmanın yer aldığı fuara ilgi oldukça fazlaydı.

Bu fuardaki gözlemlerimiz diğer yıllara göre biraz daha farklı oldu.

Öncelikle fuarda katılımcı yerli firmalardan bazılarının son 1 senede kurulmuş olması solar enerji pazarında taleplerin artmasından dolayı arzında arttığını gördük.

Evlerde içtiğimiz çayların tanıdık ismi olan “Doğuş Çay” firmasının KARAKAN Enerji adı altında Afyonkarahisar’da solar panel üretimi yaptığını satınalma müdürü E.Tolga PAŞAOĞLUN’dan duymak bizim için ilk’lerden biri oldu. Çay-Solar Panel Üretimi. Bağlantıyı siz kurun!..

Fuarda en çok gözüme çarpan firmalar solar panellerin taşıyıcılarını yapan birçok Alüminyum üreticilerinin olması idi. Lisanslı ve lisanssız yenilenebilir enerji yasaları 2013 yılında çıkmış olan sektörde 2023 yılında yani 10 yıl sonra Alüminyum firmalarının yeni yeni yer almaya çalışmaları firma sahiplerinin ileriyi ön göremediklerinden kaynaklanmaktadır. Fuarın sponsorlarından olan ve bünyesinde ne alüminyum döküm nede çekim tesisleri olmayan ve panel konstrüksiyon malzeme ,planlama ve satış  işlerini yıllar önce küçük bir ofisten başlayıp bugün organize sanayide büyük bir tesiste faaliyet gösteren  ISOTEC firmasının fuarda birimleri ile yeni müşteri kitlesine ulaşmaya çalışması diğer üreticilere örnek olmuştur.

Çerkezköy’de ki kendi elektriğini hem Güneş hem de Rüzgâr enerjisinden üreten Solen Kablo sağladığı elektrik tasarrufunu kablo maliyetlerine yansıtarak solar kablo sektöründe lider olacağı bugünden bellidir. Firma yetkilisi Abdurrahman GÜNGÖR’ün kablo sektöründeki deneyimleri ve başarılı müşteri ilişkileri bu firmanın başarısını daha da arttıracaktır.

Solar kablo denilince her zaman 2 yan ürün aklımıza gelir. Bunlardan birincisi solar kabloların uçlarına takılan MC4 konnektörler diğeri ise Kablo Markalama’dır. Kablo markalama yada kodlama küçük bir detay gibi görünse de sahada yüzlerce kablonun uçlarını birleştirirken yada inverter bağlantılarında her zaman çok büyük karışıklığa sebep olabilmektedir. Bu küçük detay sahada “keçeli kalem” yada “koli bandı” uygulamaları ile geçiştirilmeye çalışılması kesinlikle kabul edilemez ve edilmemeli. Bu nedenle kablo markalama sektöründe hizmet veren VORTEKS Hava Savunma Mühendislik firmasının fuarda tanıttığı kablo markalama cihazları gerçekten bir çok uygulamacıya büyük kolaylık sağlayacaktır.

Son olarak İstanbul Enerji yetkilisi Ersin AYDIN ile yaptığımız görüşmede firmamızın İstanbul Belediyesi için hazırladığı Güneş Enerjisi projesini sunmak için fuardan sonra bir araya gelip görüşmek konusunda mutabık kaldık.

Sonuç olarak fuarda yaptığımız tespit ve gözlemler sonucu  2023 yılının 2.çeyreğinden başlayarak yıl sonuna kadar solar enerji sektörünün bayağı yoğun geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz.